DÜZCE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YATIRIM ŞART!

DÜZCE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YATIRIM ŞART!
Yayınlama: 19.11.2024
A+
A-

CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özcan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde söz alarak Düzce’nin taleplerini Bakan Alparslan Bayraktar’a iletti.
DÜZCE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YATIRIM ŞART!
Özcan, topraklarımızın altından zenginlik fışkırıyor dedi ve doğal kaynaklarımızın Türkiye için önemini vurguladı. Ancak, dünyada yenilenemeyen enerji kaynaklarının tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Özcan, doğayı korumalı ve geleceğimizi de düşünmeliyiz dedi ve şöyle devam etti: “Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, Türkiye de rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektirik, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımlarını artırmalıdır. Gelecek nesiller için bu yatırımlar büyük önem taşıyor.”

DÜZCE’DE BİYOGAZ VE KOMPOST GÜBRE POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK
Özcan komisyonda, Düzce’deki tarımsal ve hayvansal atık kaynaklı biyogaz ve kompost gübre potansiyelinin çok yüksek olduğuna değinerek, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bu alanda daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini Bakan Bayraktar’a ileten Özcan, yapılacak yatırımların Düzce’yi daha zengin ve sürdürülebilir bir şehir haline getireceğinin altını çizdi. Rantın olmadığı, halkın yararına yapılan işleri desteklediklerini söyleyen Özcan, Düzce’deki Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisi’nin Düzce’ye fayda sağladığını ifade etti.

ÖZCAN’DAN KAPLANDEDE’DEKİ MADEN ARAMA RUHSATINA TEPKİ
Türkiye’nin son 22 yılda adeta maden sahasına döndüğünü belirten Özcan, çalışma alanı içindeki ormanların %50’sine, tarım ve mera alanlarının %63’üne maden arama ruhsatı verildiğini söyledi. Bunun bir örneğini de Akçakoca, Kaplandede Mevkiinde yaşıyoruz diyen Özcan, şunları söyledi: “Gereğinden fazla dağıtılan maden ruhsatları, doğa katliamına yol açıyor. Tarımsal üretim alanları, ormanlar, su havzaları, doğa koruma alanları, tarihi ve kültürel varlıklar tehdit altında. Sarıyayla İçme Suyu Barajının olduğu Kaplandede Bölgesi’ne maden arama ruhsatı verilmesi, halkımızı endişelendiriyor. Çünkü o bölgede, KURUKAVAK, SARIYAYLA, KARATAVUK VE KIRKHARMAN Köyleri var. Köylerin içme suyu havzaları var. Tarım alanları var. Ormanlarımız var. İnsanlar hayvancılık yapıyor. Bu tehlikenin farkına varmalıyız. Kaplandede bölgesi’ndeki su kaynaklarımızı riske atamayız!”

GÜMÜŞOVA TAŞ OCAĞI DÜZCE’Yİ
Özcan bütçe görüşmelerinde, Gümüşova’da yapılması planlanan, ancak bölge halkının tepkileri ile durdurulan 900 dönüm orman alanı içindeki taş ocağına da değindi. Burada taş ocağı yapılması halinde yaşanacak tahribatı Bakan Alparslan’a ileten Özcan son olarak şunları söyledi:
“Eğer Gümüşova’da taş ocağı açılırsa, burada ağaçlar kesilecek, dinamitler patlayacak ve Gümüşova tozla kaplanacak. O tozlar içme sularına karışacak. Hastalıklar artacak. Gümüşova’nın daha fazla tozlu havaya değil, temiz oksijene ihtiyacı var. Düzce’nin havası zaten kirlilikte Avrupa’da ilk 5’e giriyor. Düzcelilere daha fazla kirli havayı layık görmeyin. Sadece bugünü değil, geleceği de düşünelim. Gelin, doğa katliamını değil, yaşamı savunalım. Doğayı, su kaynaklarını, havayı, canlıları koruyan bir bütçe yapalım.”

Kaynak: Haber merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.